Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Αποκλεισμός Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από Συμβασιούχους

Comments Off on Αποκλεισμός Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από Συμβασιούχους
Αποκλεισμός Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από Συμβασιούχους

Αιφνιδιαστικά κλειστό!!

Αλλάζουν μορφή οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού. Από δω και στο εξής θα προχωρούν σε αιφνιδιαστικές καταλήψεις διαφόρων κτιρίων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σε απεργία και οι αρχαιολόγοι.

Στον αποκλεισμό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προχώρησαν λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού. Οι συμβασιούχοι ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και κυρίως την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα το μουσείο να παραμείνει κλειστό ως τις τρεις το μεσημέρι και οι τουρίστες να μην μπορούν να εισέλθουν.

Όπως προειδοποίησαν οι συμβασιούχοι, από αύριο το πρωί θα προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικές καταλήψεις διαφόρων κτιρίων, έως ότου τελικά εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Παράλληλα 24ωρη προειδοποιητική απεργία έχει προαναγγείλλει για την Πέμπτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, ζητά από τους πνευματικούς ανθρώπους να δηλώσουν την αντίδρασή τους στην εισβολή της αστυνομίας στην Ακρόπολη, πριν λίγες ημέρες και από τους πολίτες να συστρατευτούν για την περιφρούρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε όλους.
“Τα έκτροπα της 14ης Οκτωβρίου και η άσκηση αστυνομικής βίας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης προκαλούν στους αρχαιολόγους, όπως σε κάθε θε σκεπτόμενο πολίτη, οργή και αγανάκτηση δεδομένου ότι συντελέστηκε μια ανάρμοστη για τις αξίες του πολιτισμού μας πράξη. Οι Έλληνες αρχαιολόγοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τη συστηματική υπονόμευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με στόχο την απαξίωσή της απέναντι στον πολίτη, ο οποίος, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ταλαιπωρείται στις συναλλαγές του με το ΥΠΠΟΤ”.

ι Ελληνες αρχαιολόγοι ζητούν:
– Κάλυψη των οργανικών κενών του ΥΠΠΟΤ με μόνιμο προσωπικό. Να γίνει άμεσα διορισμός των διοριστέων όλων των ειδικοτήτων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που παράνομα δεν έχουν ακόμη προσληφθεί.
– Κατάργηση του χρονικού ορίου του 24μηνου, διάστημα μετά το οποίο οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι απολύονται οριστικά και αμετάκλητα από το ΥΠΠΟΤ. Η πρακτική αυτή αφ’ ενός οδηγεί το επιστημονικό προσωπικό στην ανεργία, αφ’ ετέρου αποστερεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία από εργαζόμενους με πολύτιμη εμπειρία.
– Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού. Η αρχαιολογική κληρονομιά είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνικό αγαθό, πηγή γνώσης και παιδείας για όλους και όχι μονοσήμαντο εμπορεύσιμο προϊόν.
– Αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Εν όψει του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ενσωμάτωση του επιδόματος αρχαιολογικών ερευνών στον βασικό μισθό, ώστε οι αμοιβές των αρχαιολόγων να αντιστοιχούν στοιχειωδώς στα τυπικά προσόντα και στο σύνθετο έργο που επιτελούν.
Υπενθυμίζεται πως οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων είχαν προκαλέσει την προηγούμενη εβδομάδα την αντίδραση της Πολιτείας και την επέμβαση των ΜΑΤ στον ιερό χώρο της Ακρόπολης, κίνηση η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και πολλαπλών συζητήσεων.

Πηγή:  19.10.2010- News247