Απεργία από Σεπτέμβριο
Μαύρες σημαίες στα Τεχνικά Λύκεια της χώρας, καταλήψεις στις περιφερειακές δομές εκπαίδευσης, αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις και διαρκείς κινητοποιήσεις σε όλη την επικράτεια, πάντα σε κοινό μέτωπο με τους εργαζομένους στους δήμους.
Είναι, πλέον, το καθημερινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. «Η απόφαση του συνεδρίου είναι δεδομένη. Από Σεπτέμβρη ξεκινάει απεργία διαρκείας. Οι γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν τη μορφή» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης. Σήμερα, πραγματοποιείται μαζική διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, τη Δευτέρα συλλαλητήριο, συναυλία και ολονυχτία, για να ξημερώσει η Τρίτη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, της μεγάλης συγκέντρωσης και πανελλαδικής απεργίας. Παράλληλα ετοιμάζουν ραδιοφωνικό σποτ και ανοιχτή επιστολή σε βουλευτές αλλά και γονείς.
Παρόντες και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Η ΟΙΕΛΕ, αναφερόμενη στην τακτική του υπουργείου Παιδείας, που πρώτα αναγνώρισε ειδικότητες και μετά τις κατάργησε, δηλώνει ότι «ουσιαστικά χαρίζονται σε επιχειρηματικούς ομίλους», ενώ παραπέμπει σε εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ σύμφωνα με τις οποίες: «Μέχρι χθες, το 99,3% των μονάδων της ΤΕΕ ήταν δημόσια εκπαιδευτήρια και μόλις το 0,7% ιδιωτικά. Με την απόφαση Αρβανιτόπουλου αναμένεται το μερίδιο των ιδιωτών στον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης να ανέλθει στο 15% περίπου, το υψηλότερο μεταξύ όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης»! Δέλεαρ, οι περί τους 15.000 μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης που μένουν ξεκρέμαστοι.
Χθες, με νέο non paper, το υπουργείο προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις, αφού πρώτα κατηγόρησε την ΟΛΜΕ για «δημιουργική συκοφαντία» αναφερόμενο στις καταγγελίες για τον ορίζοντα που ανοίγεται στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Οπως επισημαίνεται:
– Αρκετές ειδικότητες ΕΠΑΣ θα παρέχονται από τα δημόσια ΙΕΚ. Σ’ αυτές θα μπορούν να φοιτούν και απόφοιτοι Γυμνασίου. Δηλαδή, θα μετεξελιχθούν σε δομές της Διά Βίου Μάθησης. Το επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας, χθες, στη Βουλή μιλώντας για μετατροπή των δημόσιων ΙΕΚ σε «περιφερειακές αποκεντρωμένες υπηρεσίες τής ΔΒΜ».
– Στα ΕΠΑΛ μετά την Α’ Λυκείου υπάρχουν 12 τομείς & στις ΕΠΑΣ 30 ειδικότητες. Καταργούνται στα ΕΠΑΛ 2 τομείς, στις ΕΠΑΣ 8 ειδικότητες.
– Σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 11 ιδιωτικά ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ, 387 δημόσια ΕΠΑΛ & 102 δημόσιες ΕΠΑΣ. Από τα 11 ιδιωτικά τα 2 είναι ΕΠΑΛ και οι 9 ΕΠΑΣ, τα οποία προφέρουν ελάχιστες ειδικότητες από τις 49 καταργηθείσες.
– Οι 13.165 μαθητές που έχουν επιλέξει καταργηθείσες ειδικότητες θα τις ολοκληρώσουν έως να αποφοιτήσουν.
– Στις ΕΠΑΣ είναι 5.960 και μόνο στη Β΄ τάξη. Στα ΕΠΑΛ 7.205 και μόνο στη Γ΄ τάξη. Θα απασχοληθούν, δε, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί με «προτεραιότητα σ’ αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα».
– Στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ εργάζονται10.560 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (12% του συνόλου). Τίθενται σε διαθεσιμότητα 296 απόφοιτοι Δ.Ε., 218 (από 844) απόφοιτοι Τ.Ε. και 1.968 (9.420) απόφοιτοι Π.Ε.