Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Απάντηση ΑΔΕΔΥ στις δηλώσεις Μανιτάκη

Comments Off on Απάντηση ΑΔΕΔΥ στις δηλώσεις Μανιτάκη
Απάντηση ΑΔΕΔΥ στις δηλώσεις Μανιτάκη

09/01/2013-ΑΔΕΔΥ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το “μέλλον” των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Ο Υπουργός αναφερόμενος στο Σχέδιο Νόμου, με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει μόνον εκείνες τις δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς”.

Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται τρία χρόνια τώρα στο Δημόσιο Τομέα, στο πλαίσο του μνημονίου, δεν υλοποιούνται με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο προς τους πολίτες ή την άρση των πράγματι υπαρχόντων αγκυλώσεων και εμποδίων που διέπουν τη λειτουργία του και συντηρούνται σκοπίμως -εδώ και δεκαετίες- με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τόσο τους πολίτες όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Οι πολιτικές αυτές έχουν μοναδικό στόχο τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, την απαξίωση των εργαζομένων σ’ αυτές και τελικώς την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους στον Ιδιωτικό Τομέα προς όφελος των οικονομικών παραγόντων που θα τις αναλάβουν και σε βάρος φυσικά των Ελλήνων πολιτών που θα επωμισθούν και το σχετικό κόστος.

  Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου, δεν εφαρμόστηκε καμία πολιτική με σκοπό την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, την καλύτερη οργάνωση, τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών.

 Αντιθέτως,  σκοπίμως και συστηματικά, οι Δημόσιες Υπηρεσίες και οι Δημόσιοι Οργανισμοί υποχρηματοδοτούνται και “εγκαταλείπονται”, με προφανή σκοπό την περαιτέρω υποβάθμιση της αξίας της ύπαρξης και του ρόλου τους στις συνειδήσεις των πολιτών, με σκοπό στη συνέχεια να θυσιαστούν στο βωμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τονίζει για ακόμα μία φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται στο Δημόσιο Τομέα εφαρμόζεται με αποκλειστικό στόχο την υλοποίηση των

μνημονιακών δεσμεύσεων για δραστική περιστολή των δημοσίων δαπανών. Μέσα όμως από: α) τη συνεχή περικοπή χρηματοδότησης, β) τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις Δημοσίων Υπηρεσιών και Δημοσίων Οργανισμών, γ) την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για άμεσες αποχωρήσεις προσωπικού (είτε μέσω της εφεδρείας είτε μέσω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας είτε μέσω της νέας διαθεσιμότητας και των απολύσεων εργαζομένων) και την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά και οι Δημόσιες Υπηρεσίες, οδηγούνται τελικά στην απαξίωση και ουσιαστικά στην κατάργησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόσφατο Νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού παρά τον Πρωθυπουργό υποτάσσονται στη “λογική” του περιορισμού του κόστους λειτουργίας του Κράτους πάση θυσία, χωρίς να αξιολογείται η αναγκαιότητα ύπαρξης των υπηρεσιών αυτών για το κοινωνικό σύνολο.

  Από  την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ!

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ ΣΕ 1700 ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ 4.514 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Το κράτος θα διατηρήσει μόνο τις υπηρεσίες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες δήλωσε ο A. Μανιτάκης!!!

Μνημονιακότερος και των μνημονίων αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ο “προοδευτικός” Α. Μανιτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής  Μεταρρύθμισης οραματίζεται ένα κράτος ιδιωτών στο οποίο θα έχει υπάρξει πλήρης εκποίηση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου. Γνωρίζει , βέβαια, ότι οι ιδιώτες “επενδυτές” δεν υπάρχει τίποτα που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν, αρκεί να τους αποδίδει ένα υψηλό ποσοστό κερδοφορίας. Έτσι, δηλώνει έτοιμος, να παραδώσει κάθε υπηρεσία σε ιδιωτικά χέρια, αρκεί αυτή να είναι προσοδοφόρα για τα ιδιωτικά αρπακτικά!

Περισσότεροι από 1700(!!!) οργανισμοί, φορείς και νομικά πρόσωπα του δημοσίου θα έχουν καταργηθεί, συγχωνευθεί ή ενοποιηθεί έως την ερχόμενη άνοιξη! Το πρώτο βήμα γίνεται με την κατάργηση 8 φορέων και τη συγχώνευση 197 νομικών προσώπων στο Δημόσιο.

Αυτό αποτυπώνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή από την Τρίτη(9/1) και ολοκληρώνεται την Τετάρτη(10/1) με την ψήφισή του.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης «το πρώτο μέρος του νομοθετήματος, στα πρώτα άρθρα του, 1 έως 14, ρυθμίζει αναλυτικά τις περιπτώσεις καταργήσεως και συγχωνεύσεως ή ενοποιήσεως οργανισμών του δημοσίου. Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα(!!!) και πάντως όχι το πιο αντιπροσωπευτικό μιας εκτεταμένης «λίστας» οργανισμών που συγχωνεύονται ή ενοποιούνται. Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη με την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα βασίζεται στην “αξιολόγηση” και άλλων 1500 περίπου φορέων ή οργανισμών του δημοσίου. Σήμερα, απλώς, παρουσιάζουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα πρόπλασμα του “μεταρρυθμιστικού” μας στόχου στο τομέα αυτό που αποσκοπεί στον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα».

Μάλιστα , παρουσίασε ένα υποτιθέμενο τρίπτυχο στηριζόμενο στον δήθεν “εξορθολογισμό” της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και δημοσιονομικό όφελος για τις λεγόμενες “αναδιαρθρώσεις” στο κράτος που συνεπάγονται την πλήρη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες-αρπακτικά. Ο υπουργός πρόβαλλε ως στόχο τον δραστικό περιορισμό των οργανισμών του δημόσιου τομέα, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, όπως σημείωσε υποκριτικά ο κ. Μανιτάκης μόνον τις αναγκαίες και χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς , υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο». Είναι εμφανές, ότι η δήλωσή του για διατήρηση των κρίσιμων για το κοινωνικό σύνολο δημοσίων υπηρεσιών, αναιρείται προκλητικά με τη δήλωσή του ότι θα διατηρηθούν υπό δημόσιο έλεγχο μόνο οι υπηρεσίες που δεν θέλουν οι ιδιώτες!!!

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, και όσοι από αυτούς δεν μετακινούνται αλλά και όσοι αλλάζουν φορέα μετακινούμενοι, θα διατηρήσουν τη σχέση εργασίας στον φορέα όπου ανήκουν ή σε αυτόν στον οποίο μετακινούνται. Παραλείποντας , το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα οδηγηθούν στην απόλυση.

Η μόνη περίπτωση μετατροπής της εργασιακής σχέσης από δημοσιοϋπαλληλική σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διότι καταργείται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι η ένταξη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών -ΕΙΕ (69 μόνιμοι υπάλληλοι) – λόγω ενοποίησης με νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δημιουργίας νέου προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων αφορά 4.514 εργαζόμενους, από τους οποίους στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων μετακινούνται 3695 (οι μόνοι που δεν μετακινούνται είναι οι 26 εργαζόμενοι της ΔΕΘ, οι 210 εργαζόμενοι του ΕΙΕ και οι 487 εργαζόμενοι του ΕΚΕΤΑ).

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013.