Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανοιχτή η νέα εφεδρεία

Comments Off on Ανοιχτή η νέα εφεδρεία
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ανοιχτό το ζήτημα καθώς η κυβέρνηση θέλει να έχει εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που η τρόικα εγείρει ενστάσεις για τη λίστα των περικοπών. Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές στο έλλειμμα, με τους λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός

Με σαφή κριτήρια για την επιλογή των εναλλακτικών σεναρίων για το νέο πακέτο μέτρων προσήλθε στη «βάση» του υπουργείου Οικονομικών χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές στο έλλειμμα, με τους λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία. Αντίπαλός μας είναι η ανεργία. Ψάχνουμε τα πάντα. Και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε λύσεις που έχουν αποτύχει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σαμαράς φτάνοντας χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, προφανώς θέλοντας να στείλει και μήνυμα στήριξης του Γ. Στουρνάρα και του οικονομικού επιτελείου.

Η δήλωσή του σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πάντως επιβεβαιώνει εν πολλοίς την εκτίμηση ότι η νέου τύπου εφεδρεία είναι και παραμένει εντός των σεναρίων για την κατάρτιση της λίστας των περικοπών.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε δε ότι για όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο σε «ανοιχτή γραμμή» φυσικά με το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα προβλέπει εξοικονόμηση πολύ περισσότερων από 11,5 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει να έχει «άλλη πρόταση» για τις περιπτώσεις που η τρόικα απορρίψει στη διαπραγμάτευση κάποια βασικά «κεφάλαια» περικοπών ως μη αποδοτικά ως προς τη μείωση του ελλείμματος.

«Κοιτάξαμε το πανόραμα όλων των εναλλακτικών που υπάρχουν για μια σειρά από θέματα για τα οποία θα συνεχίσουν τα στελέχη του υπουργείου τη δουλειά τους», τόνισε τρεις ώρες αργότερα, αποχωρώντας από το υπουργείο ο κ. Σαμαράς, καθώς μετά τη σύσκεψη με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες «στάθμευσε» στο γραφείο του κ. Στουρνάρα μαζί με τους κ. Σταϊκούρα, Κεδίκογλου, Μέργο και Λαζαρίδη.

Ο Γιάννης Βρούτσης, που είχε αποχωρήσει, δέχτηκε νωρίτερα τα εύσημα από τον υπουργό Οικονομικών για τη συμβολή του στην περικοπή δαπανών, αν και υπουργός Εργασίας. Ο κ. Βρούτσης βέβαια έσπευσε να υπογραμμίσει ότι οι περικοπές στο υπουργείο του δεν θα είναι μεγαλύτερες των 5 δισ. ευρώ – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν παραμένουν στην καθημερινή μέγκενη μέχρι τη σύνταξη της έκθεσης.

Το σίγουρο είναι ότι η «νέα εφεδρεία» παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης, καθώς η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Φώτης Κουβέλης και οι επιφυλάξεις του Ευ. Βενιζέλου αφορούν στην προηγούμενη εφεδρεία.

«Ολα συζητούνται και όλα εξετάζονται», είναι εν τω μεταξύ η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ομολόγησε χθες μιλώντας στη ΝΕΤ ότι «δεν είναι καμιά εύκολη αποστολή», επιδιώκοντας την υπενθύμιση ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη εξεύρεσης 11,5 δισ. «Πρέπει να εξορθολογήσουμε, να απλουστεύσουμε, να κάνουμε ένα αποτελεσματικότερο, λειτουργικότερο κράτος που να μη χρειάζεται περισσότερα από τα έσοδά του», διεμήνυσε ο κ. Κεδίκογλου.

Η λίστα
Οσό για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ; Αν και «ακούστηκε» ότι η λίστα θα είναι έτοιμη, ίσως και αύριο, η αλήθεια είναι ότι τα σενάρια θέλουν περαιτέρω χτένισμα.

Είναι προφανές ότι το χθεσινό σινιάλο από τη S&P ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη κι ότι η… τύχη του προγράμματος θα εξεταστεί στις 8 Οκτώβρη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμοχλεύει εκ νέου σενάρια για τη μη καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ, που αφορούν και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (άρα και στη ρευστότητα στην αγορά)…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ