Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση ΟΜ ΥΠΠΟΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία της ΠΕΥΦΑ 29.7.22

0 σχόλια
Ανακοίνωση ΟΜ ΥΠΠΟΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία της ΠΕΥΦΑ 29.7.22

29.7.2022

Ανακοίνωση σχετικά με την συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αντιπροσωπεία της  ΠΕΥΦΑ

Η ΠΕΥΦΑ είχε απευθύνει αίτημα συνάντησης στους Τομεάρχες Πολιτισμού των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με κύρια θέματα προς συζήτηση: τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την συνταξιοδοτική αναγνώριση της 6ης ημέρας εργασίας, την μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 28.7.22 συνάντηση με την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Σία Αναγνωστοπούλου, στην οποία παρευρέθηκαν κατόπιν προσκλήσεώς της,  ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Στρατής και η συντονίστρια της ΟΜ ΥΠΠΟΑ κ. Κέρκυρα Χαρχάλου, ενώ για την ΠΕΥΦΑ ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Μαυρικόπουλος και η ταμίας κ. Γεωργία Κονδύλη.

Έγινε εκτενής αναφορά στα χρόνια προβλήματα του κλάδου των αρχαιοφυλάκων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημάνθηκε ότι πολλά και σημαντικά επιλύθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τα υπόλοιπα δρομολογήθηκαν λύσεις με σαφή οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα, με απώτερο στόχο την συνολική αναβάθμιση του κλάδου. Συγκεκριμέναδημιουργήθηκε για πρώτη φορά ιεραρχική δομή με τμήμα σε κεντρικό επίπεδο, αυτόνομα γραφεία στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, θεσμοθέτηση του αρχιφύλακα, αξιοκρατική στελέχωσή τους με το Ν. 46ο8/2019 μέσω αντικειμενικών κριτηρίων ανάλογων με του ΑΣΕΠ για θέσεις ευθύνης, καθηκοντολόγιο, επίδομα Δήλου, διάταξη για την αμοιβή πέραν του ωραρίου για εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της ΠΕΥΦΑ για την επεξεργασία ολοκληρωμένης μελέτης τρωτότητας και σχέδιο ασφάλειας – κανονισμού λειτουργίας για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, κ.α.

Αναφορικά με την ενίσχυση του κλάδου με μόνιμο προσωπικό, είχε γίνει προγραμματισμός για μια 3ετία (2020-2022) και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για 500 μόνιμες προσλήψεις αρχικά (που αμέσως μετά τις εκλογές πάγωσαν από την κυβέρνηση της ΝΔ). Παράλληλα, έγιναν 186 προσλήψεις μέσω της προκήρυξης 8Κ, μονιμοποιήθηκαν με το Ν. 4326/2015 οι απολυμένοι από τον ΟΔΙΕ και με τροπολογία στον Ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224/Α), άρθρο 47, οι εργαζόμενοι (ανάμεσα τους 162 αρχαιοφύλακες) με τα ένδικα μέσα, ξεπερνώντας τις αρνητικές εισηγήσεις του ΝΣΚ για κάθε έναν από αυτούς, οι αρχαιοφύλακες μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό του ΟΑΝΜΑ μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης, αποτράπηκαν οι απολύσεις αρχαιοφυλάκων που ζητούσε με πόρισμα του το ΣΕΕΔΔ, επέστρεψαν συνάδελφοι που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα, τοποθετήθηκαν 165 εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, οι οποίοι ήταν σε εκκρεμότητα από το 2010, ενώ είχε κριθεί η μετατροπή των συμβάσεών τους στη βάση της αληθούς σχέσης αορίστου χρόνου που τους συνέδεε με το ΥΠΠΟΑ.

Για το θέμα της 6ης ημέρας εργασίας, είχε ξεκινήσει η ποσοτικοποίηση του δημοσιονομικού αποτυπώματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμενόταν η απάντησή του για να δρομολογηθεί η οριστική λύση του με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αναγνωστοπούλου ανταποκρίθηκε θετικά σε όλα τα αιτήματα συνολικά και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζοντας την στρατηγική αναβάθμισης του κλάδου που υλοποίησε ως κυβέρνηση, θα συνδράμει όπως μπορεί για την επίλυσή τους καθώς είναι λογικά και δίκαια.

Σχετικά με τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώθηκε η κάθετη αντίθεσή του με αυτό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ και της υπουργού Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη,  τονίστηκε ότι είναι η μεγάλη μάχη που θα κρίνει μεταξύ άλλων το μέλλον του κλάδου των Αρχαιοφυλάκων, και αναμένει από την ΠΕΥΦΑ να πάρει θέση –εφόσον διαφωνεί με το νομοσχέδιο – όταν αυτό θα έρθει στη Βουλή.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταφέροντας και τη δέσμευση του προέδρου Α. Τσίπρα δήλωσε απόλυτα ότι όχι μόνο θα καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά και θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι αντιβαίνει στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για την Πολιτιστική Κληρονομιά.