Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση ΟΜ ΥΠΠΟΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ 1.8.22

0 σχόλια
Ανακοίνωση ΟΜ ΥΠΠΟΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ 1.8.22

Ιούλιος 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΕ ΝΠΔΔ

Το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε τη μετατροπή των δέκα μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ. Η συζήτηση είχε ανοίξει από το 1997 και επανερχόταν, όπως  π.χ. το 2003 (Λιάπης), ενώ το 2006 (Τατούλης) αποτράπηκε νομοθετική ρύθμιση. Το 2011, η Λ. Μενδώνη (ως Γ.Γ.του ΥΠΠΟ) σε συνέντευξή της στην Καθημερινή δήλωνε, ότι δεν βλέπει τον λόγο αλλαγής του καθεστώτος διοίκησης των μουσείων σε ΝΠΔΔ και επιχειρηματολόγησε στιβαρά υπέρ των Δημόσιων Μουσείων.

Ως υπουργός οφείλει να μας εξηγήσει με εξίσου δυνατά επιχειρήματα τι την ανάγκασε να αλλάξει θέση και σήμερα θέλει να μετατρέψει σε Ν.Π.Δ.Δ. το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα), το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα), το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Θεσ/κη), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσ/κη), το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Κρήτη).

ΤΑ 4 ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ: ο πρωθυπουργός δήλωσε, «ότι ο πολιτισμός ανθίζει όταν χειραφετείται κι όχι όταν χειραγωγείται». Είναι όμως προφανές, ότι τα διορισμένα ΔΣ από τον εκάστοτε υπουργό μόνο χειραφέτηση δεν συνιστούν, αντίθετα είναι ευεπίφορα σε εξαρτήσεις.
  2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ: σύμφωνα με τον ορισμό του μουσείου από τον ICOM και τη νομοθεσία (παρ. 1 άρθρο 48 Ν.4761/2020 & αρ. 45 Ν 3028/2002) τα Μουσεία είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και όπως αποδεικνύει και η παγκόσμια εμπειρία κανένα μουσείο στον κόσμο δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητο, πάντα χρειάζεται ενίσχυση που προκύπτει είτε από το Δημόσιο, είτε από ιδιώτες, ιδρύματα, χορηγούς κ.α. Και μόνο τα παραδείγματα γνωστών μουσείων της Ευρώπης, που επικαλείται η πολιτική ηγεσία, είναι άκρως αποκαλυπτικά και καταρρίπτουν το επιχείρημα περί αυτοχρηματοδότησης.
  3. ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: Τα τελευταία 20 χρόνια ξένοι διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και τουριστικοί όπως το tripadvisor, βραβεύουν τα ελληνικά μουσεία λόγω της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη και των εξωστρεφών πολυσχιδών δράσεών τους. Ωστόσο, η προβολή των δημόσιων μουσείων και η σχέση που οικοδομούν με τους πολίτες, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, πνίγεται στην αφάνεια που της έχει επιβάλει το υφιστάμενο μιντιακό κατεστημένο που απαξιώνει και λοιδορεί κάθε τι δημόσιο, όπως η υγεία και η παιδεία.
  4. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Σήμερα, το σύνολο των εργαζομένων στα μουσεία αποτελούν (τακτικό και έκτακτο προσωπικό) υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ. Με το νέο καθεστώς θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και οι νεοπροσληφθέντες δεν θα είναι πια υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ αλλά του ΝΠΔΔ δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων. Συνακόλουθα για τους εργαζόμενους των ΝΠΔΔ θα υπάρξει:
  • Αλλαγή εργασιακής σχέσης
  • Ελαστικοποίηση εργασίας
  • Μειώσεις αποδοχών

Το ΔΣ θα είναι υπεύθυνο για όλες τις διοικητικές πράξεις (προκήρυξη θέσεων, προσοντολόγιο, καθηκοντολόγιο, μεταβολές υπηρεσιακής κατάστασης κλπ.). Θα υπάρχει για το καθένα ΝΠΔΔ ξεχωριστό Προεδρικό Διάταγμα Οργανισμού λειτουργίας. Τα υπηρεσιακά θέματα θα εξετάζονται από το αυτόνομο υπηρεσιακό συμβούλιο που θα συγκροτηθεί εντός του ΝΠΔΔ.

ΤΑ ΝΠΔΔ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ & ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, η διοργάνωση εκθέσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι δράσεις, η επιστημονική έρευνα & μελέτη κινδυνεύουν με το γνωστό επιχείρημα περί εκλογίκευσης δαπανών. Η αποκοπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συνιστά μια βαθύτατα πολιτική πράξη εδραζόμενη στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα και στην πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης για την εφαρμογή συντηρητικών αντιμεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οργάνωσης και διαχείρισης των δημόσιων αγαθών.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

δημιουργούνται πολλές ταχύτητες στην διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσες όσες και τα διορισμένα Διοικητικά συμβούλια. Για παράδειγμα, έστω ότι η εθνική στρατηγική για τον Πολιτισμό στοχεύει στον παιδευτικό ρόλο του Πολιτισμού και περιλαμβάνει το άνοιγμα στην κοινωνία με κουλτούρα συμπερίληψης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτή την περίπτωση όλα τα Μουσεία, με το σημερινό διοικητικό πλαίσιο οφείλουν να προσανατολιστούν και να υπηρετήσουν το στόχο αυτό και την ενιαία στρατηγική του ΥΠΠΟΑ. Αντίθετα στο πλαίσιο των ΝΠΔΔ, το κάθε Μουσείο μέσω των αποφάσεων του ΔΣ του, θα μπορεί να παρακάμπτει την κυβερνητική στρατηγική και να ασκεί για παράδειγμα ελιτιστική διαχείριση, κάτω από την πίεση και υπέρ των όποιων χορηγών του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τα μουσεία δεν εξαρτώνται από τον πρόεδρο ενός ΔΣ ή έναν διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας αλλά από το συνολικό πλέγμα πολιτικών πολιτιστικής διαχείρισης, το οποίο αποτελεί ευθύνη του Δημοσίου και στο οποίο πρέπει να προσαρμόζεται η Διοίκηση. Παντελής λοιπόν η έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης για την πολιτιστική διαχείριση. Η ανάδειξη παρωχημένων μοντέλων διοίκησης ως ψευδοπανάκειας, την ίδια στιγμή που πολιτιστικοί οργανισμοί τόσο στην χώρα όσο και στο εξωτερικό στρέφονται προς το Δημόσιο για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους με δεδομένα τα πλήγματα που έχει επιφέρει η πανδημία & η οικονομική ύφεση, σίγουρα δεν είναι η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τον ρόλο και την σημασία των μουσείων στην σύγχρονη πραγματικότητα.

ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Όπως, κατά τη δήλωση του προέδρου του ιδρύματος για το σχετικό έργο στην Ακρόπολη,  το ίδρυμα Ωνάση «…συμπράττει ισότιμα σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού και της υλοποίησης όποιας δράσης αναλαμβάνει» κι όχι ως ένας απλός ιδιώτης που κάνει χορηγίες, αντίστοιχα θα επιχειρηθεί η «ιδρυματοποίηση» των μουσείων από πολιτιστικούς φορείς που θα αναλάβουν μέσω των διορισμένων ΔΣ το management ενώ, τα έξοδα θα παραμείνουν στις πλάτες του δημοσίου, καθώς ακόμα και η υπουργός σε συνέντευξή της δήλωσε ότι  «δεν θα αφήσουμε τα μουσεία ορφανά».

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΑΠ (ΠΡΩΗΝ ΤΑΠΑ) ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Τα έσοδα των μουσείων ΝΠΔΔ θα τα διαχειρίζονται τα ίδια ως ανεξάρτητοι πολιτιστικοί οργανισμοί και δεν θα συνεισφέρουν στον κοινό «κορβανά» από τον οποίο ζουν και τα υπόλοιπα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν τα μικρά περιφερειακά μουσεία με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4761/2020, είναι πλέον δυνατή η εξαγωγή αρχαιοτήτων από ελληνικά, μη δημόσια μουσεία (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ιδιωτικά) για 25 + 25 έτη. Είναι σαφές ότι καθίσταται ευκολότερη η μακρόχρονη εξαγωγή αρχαιοτήτων από ένα μουσείο ΝΠΔΔ του οποίου την διοίκηση ασκεί ένα αρεστό και διορισμένο από τον υπουργό ΔΣ, με την απλή διαδικασία της έκδοσης της σχετικής απόφασης και κατόπιν την έγκρισή της με Υπουργική Απόφαση. Όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα τα δημόσια μουσεία, ως περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, υπάρχει ισχυρότερη λογοδοσία, καθώς ακολουθούν την ενιαία στρατηγική και υπάγονται στις δεσμεύσεις που υπάρχουν για την λειτουργία μιας υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο σχετικά με το πως αντιμετωπίζει η alt right κυβέρνηση της ΝΔ τα δημόσια αγαθά, υγεία παιδεία, πολιτισμό, δικαιώματα. Γι’ αυτό και στον αγώνα που έχει ξεκινήσει συμμετέχουν όλα τα συνδικάτα, όχι μόνο του πολιτισμού αλλά κι από τον χώρο της εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και των συλλογικών εκφράσεων των πολιτών.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ & ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ

Οι αντιδράσεις ήρθαν αμέσως (Ιούλιος 2019) μόλις η κυβέρνηση κοινοποίησε τις προθέσεις της. Σύλλογοι εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των μουσείων αλλά και συλλογικότητες από την κοινωνία των πολιτών πήραν δημόσια θέση.

Έχουν εκδοθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Ενιαίο Σύλλογο, τον ΣΕΑ και την ΠΕΣΑ, έχουν αποσταλεί στον πρωθυπουργό επιστολές ενυπόγραφες από τους εργαζόμενους των πέντε μουσείων.

Έχουν δημοσιευθεί επιστολές από την Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, έχει υπάρξει αρθρογραφία, συνεντεύξεις κλπ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε ένα μικρό υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο ΥΠΠΟΑ με ασθενικές υπηρεσίες,  χωρίς την διαχείριση βασικών του μέχρι σήμερα δομών. Κατακερματίζει την Πολιτιστική κληρονομιά και διασπά βίαια τη χάραξη ενιαίας Πολιτιστικής πολιτικής και στρατηγικής. Δεν αντιμετωπίζει το Πολιτιστικό Αγαθό ως δημόσιο κοινωνικά αναπολλοτρίωτο αγαθό αλλά ως εργαλείο κερδοφορίας συγχέοντας σκόπιμα την αναγκαία χρηματοδότηση με άσκοπες σπατάλες, για τις οποίες οι μοναδικοί που δεν ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ. Μπροστά μας έχουμε μια πολιτική που ακολουθεί σταθερά βήματα, πρώτα με την αποκοπή των πέντε μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, εν συνεχεία των υπολοίπων αλλά και ακολούθως των αρχαιολογικών χώρων με την δημιουργία φορέων διαχείρισης τους.

Συνάδελφισσες/ συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβούμενη τις αντιδράσεις φέρνει το νομοσχέδιο μέσα στον Αύγουστο. Ο αγώνας ενάντια στα νομικά πρόσωπα μας αφορά όλους και δεν αποτελεί τάχα αντίδραση συντεχνιών που θέλουν να υπερασπιστούν «προνόμια». Οι διαχωριστικές γραμμές τούτη την κρίσιμη ώρα  είναι διασπαστική πολυτέλεια.

Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων: αρχαιοφυλάκων, εργατοτεχνιτών, συντηρητών, διοικητικών, μηχανικών, αρχαιολόγων και μόνο, αν κατανοήσουμε, ότι όπως και στο παρελθόν ενωμένοι αποτρέψαμε παρόμοιες καταστάσεις, έτσι και τώρα θα μπορέσουμε συλλογικά και ενωτικά να αποτρέψουμε την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Ως ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ΥΠΠΟΑ είμαστε πάντα μπροστά στον αγώνα για να ενημερώσουμε, να παλέψουμε και να ανατρέψουμε τελικά ό,τι παρουσιάζεται ως μοντέρνο και ωφέλιμο, ενώ στην πραγματικότητα έχει βγει από την ναφθαλίνη και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι λύνει.

Έχουμε εξασφαλίσει την ρητή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι όταν υπάρξει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει το συγκεκριμένο νόμο.