Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση Μετά τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΥΦΑ 18.2.2020

0 σχόλια

Η ετήσια γενική συνέλευση της ΠΕΥΦΑ έγινε Τρίτη 18.2.2020σε μια συγκυρία καθοριστική για το μέλλον του κλάδου, των Μουσείων, της Πολιτιστικής κληρονομιάς, του ΥΠΠΟΑ όπως το ξέρουμε ως σήμερα. Έγινε σε ημέρα που είχε προκηρύξει απεργία η  ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η προσέλευση των συναδέλφων από την Αθήνα ήταν μηδαμινή λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Εκτός από τους  4 ομιλητές  που τοποθετήθηκαν για τις παρατάξεις, μίλησαν άλλοι 5 μόνο! Από τους 9 συνολικά ομιλητές μόνο 2, οι εκπρόσωποι του ΑΡΜΕ, ανέλυσαν διεξοδικά το φλέγον θέμα της μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και πρότειναν πρόγραμμα δράσης & κινητοποιήσεων. (βλ. Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για Μουσεία & βίντεο με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων ΑΡΜΕ)

Η πλειοψηφία των μελών ΔΗΣΥΠ –ΔΑΚΕ προσπέρασαν το θέμα της μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και ασχολήθηκαν με άλλα πιο σημαντικά κλαδικά αλλά και προσωπικά κυρίως θέματα. Το πρόβλημα σε αυτή τη συγκυρία είναι ότι αν δεν υπάρχουν Μουσεία και κλάδος, παύουν αυτόματα να υφίστανται και τα άλλα προβλήματα που ιεράρχησε στην μισάωρη εισήγησή του ο πρόεδρος: Ωράρια, Προσλήψεις, Δήλος, Συνθήκες εργασίας, Άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να δει την ΠΕΥΦΑ, Σεμινάρια, 6η μέρα εργασίας, ΝΠΔΔ, εξαιρέσιμα. Για τα ΝΠΔΔ ο πρόεδρος είπε μόνο ότι η ΠΕΥΦΑ είναι ενάντια το ‘χει πει παντού, έχει βγάλει ανακοίνωση, το δηλώσαμε και τέλος. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα. Όποιος το συζητάει από τώρα (το έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός) είναι λαϊκιστής & κινδυνολόγος, το «καίει» το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ εκφράστηκε θετικά υπέρ της μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ κι έκανε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μας πείσει τι καλά που είναι τα ΝΠΔΔ.

Η ΔΑΚΕ επιδιώκοντας τη διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων, βασίστηκε στον κοινωνικό αυτοματισμό και μας είπε ότι από τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ θα επηρεαστεί μόνο το επιστημονικό προσωπικό και διατυμπάνισε ότι θα διασφαλίσει: 1. Εργασιακά δικαιώματα των αρχαιοφυλάκων 2.Επαγγελματικά δικαιώματα 3. Συνδικαλιστικό εκπρόσωπο στο ΔΣ. Μαντέψτε τι από τα 3 θα γίνει αν μετατραπούν τα Μουσεία σε ΝΠΔΔ.

Μπορεί αν προσευχηθούμε όλοι μαζί να σωθούν μόνο οι Αρχαιοφύλακες. Με νηστεία και προσευχή όλα γίνονται. Αλήθεια αφού όπως ευαγγελίζονται, είναι τόσο καλά τα ΝΠΔΔ από τι χρειάζονται να σωθούν οι Αρχαιοφύλακες? Στην εσχάτη βέβαια θα μας σώσει ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος που παλεύει (για το καλό μας πάντα) η ΔΑΚΕ, να υπάρχει στο ΔΣ των ΝΠΔΔ.

Η ΔΑΚΕ δεν είναι δογματική και στείρα στην κριτική της. Πιο δημόσιο από τα ΝΠΔΔ δε γίνεται μας είπε: δεν άκουσε ότι τα νοσοκομεία ΝΠΔΔ έγιναν με ένα νόμο ΝΠΙΔ = ιδιωτικά (Λάρισα, Κομοτηνή, Ξάνθη…). Δεν άκουσε τη δήλωση του Κ. Κοντοζαμάνη στη Βουλή, ότι «η μετατροπή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ, αποτελεί το Πρότυπο για το Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των Δημόσιων Δομών!!»

Στην δευτερολογία του ο Πρόεδρος μας είπε όσα δεν ξεχνά από το κοντινό παρελθόν (επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί στο μακρινό με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν όλα καλά & αποδεικνύεται από το πότε δόθηκαν λύσεις στα θέματα του κλάδου), κατηγόρησε το ΑΡΜΕ για κυβερνητική παράταξη που έφερε πολλά εμπόδια στον κλάδο (μάλλον θα εννοεί την τακτοποίηση των Ένδικων μέσων, την προκήρυξη  μονίμων, την δημιουργία διοικητικής δομής, τα γραφεία φύλαξης, την θεσμοθέτηση αρχιφύλακα, το καθηκοντολόγιο, το επίδομα Δήλου κλπ.), αναφέρθηκε σε προσωπικά του θέματα, είπε ανέκδοτο κι έκλεισε λέγοντας ότι μετά από μια εβδομάδα θα … πάρει φόρα… και θα δράσει επειδή δεν τον δέχεται η Υπουργός.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΑΡΜΕ στη συνέλευση είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο.  Υπάρχει επίσης ανακοίνωση που εξηγεί τι σημαίνει η μετατροπή των Μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ, για τον κλάδο μας, την πολιτιστική κληρονομιά και όλο το ΥΠΠΟΑ.

Στη συνέλευση κατεβάσαμε  πρόταση για 24ωρη Πανελλαδική απεργία Τρίτη 10.3.2020 στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία με  θέματα:

  1. ενάντια στην μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ
  2. αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου της 6ης μέρας εργασίας
  3. προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  4. επαγγελματικά δικαιώματα των Αρχαιοφυλάκων

Αρχικά προσπάθησαν να αποφύγουν την ανάγνωσή της αλλά τελικά πιέστηκαν και κατέβασαν άλλη πρόταση που υπερψηφίστηκε και εξουσιοδοτεί την εκτελεστική γραμματεία της ΠΕΥΦΑ να διαχειριστεί τα θέματα κατά την κρίση της.

Συναδέλφισες, συνάδελφοι  το ΑΡΜΕ σας καλεί

  • να συσπειρωθείτε γύρω από υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις και όλοι μαζί να αντιδράσουμε τώρα. Όχι όταν έρθει ο νόμος, τότε θα είναι αργά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Να ξεπεράσουμε την ηττοπάθεια. Όπως παλέψαμε το 2005 το Βενιζέλο και τον Τατούλη έτσι μπορούμε και τώρα να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους
  • Να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και την κοινωνία για το μέλλον της Πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Να συμπράξουμε με τους υπόλοιπους κλάδους και εργαζόμενους
  • Να καταστρώσουμε πλάνο αγώνων και κινητοποιήσεων
  • Προειδοποιητική 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10.3.2020

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ;

ΤΟ ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ & ΜΠΟΡΕΙ

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Σχετικά Άρθρα: