Ανακοίνωση για το ΝΠΔΔ Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου 2019
Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,
Με το ΠΔ 28/2019 (ΦΕΚ 47/Α/13.3.2019), ολοκληρώθηκε δυστυχώς η διοικητική διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2007, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, με υπουργό Πολιτισμού τον Γ. Βουλγαράκη,για τη λειτουργία του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:
Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου δημιουργήθηκε από τη δωρεά της ιδιωτικής συλλογής τους που έγινε αποδεκτή το 1972 από το ελληνικό δημόσιο με τον όρο ότι το δημόσιο θα φροντίσει και για το οίκημα που θα στεγάσει τη συλλογή και για το προσωπικό που θα εργάζεται.
Αργότερα, το 1999, ιδρύθηκε το «Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου» ως κοινωφελές ίδρυμα που σκοπό είχε να συμβάλλει στον εμπλουτισμό των εκθεμάτων του μουσείου και τη συντήρηση ή επέκταση των εγκαταστάσεών του.
Το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού τον Κ. Καραμανλή, είχε προσπαθήσει να αλλάξει, μέσω του «Οργανισμού Τατούλη» τη νομική μορφή των όλων Μουσείων της χώρας αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί βρήκε απέναντι της όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, εντός και εκτός ΥΠΠΟΑ.
Μαζί και την παράταξή μας, δείτε τι γράφαμε τότε σε σχετική ανακοίνωσή μας, για το τι θα σημάνει για την Πολιτιστική κληρονομιά, τα Μουσεία, τον κλάδο μας, τις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές των εργαζομένων, η αποκοπή των Μουσείων από τον κορμό του ΥΠΠΟ. Επισημαίναμε ότι η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ θα είναι μόνο το πρώτο βήμα και ο τελικός στόχος θα είναι να γίνουν ιδιωτικά. Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν μας διέψευσε. Το αντίθετο επιχειρήθηκε συστηματικά στα επόμενα χρόνια….
Έτσι το 2007 ψηφίστηκε ο ιδρυτικός του Νόμος του Μουσείου Κανελλοπούλου Ν. 3600/2007 (ΦΕΚ 177/Α/1-8-2007), επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, με υπουργό Πολιτισμού τον Γ. Βουλγαράκη, που προέβλεπε πως είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού, διασφαλίζοντας πως οι συλλογές και τα κτίρια του Μουσείου ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, Υπουργό Πολιτισμού τον Τασούλα και Γ.Γ. την Λίνα Μενδώνη, μετά την εφαρμογή του Νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ ήρθε να ολοκληρώσει την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Μουσείου Κανελλοπούλου που ξεκίνησε το 2007, ενάντια στο Σύνταγμα, τη Δωρεά, τον Ιδρυτικό του Νόμο και τον αρχαιολογικό νόμο.
Συγκεκριμένα από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2014 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου Αρχείο Διαφύλαξης Κινηματογραφικής Κληρονομιάς, ρύθμιση θεμάτων Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και άλλες διατάξεις, όπου με τα άρθρα 6-17, επιχειρήθηκε χωρίς επιτυχία να μετατραπεί το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδωτικού (!) Δικαίου.
Σε σχετική ανακοίνωσή μας τότε καταγγέλαμε την ιδιωτικοποίηση του Μουσείου και γράφαμε ότι τα εισιτήρια και τα έσοδα θα τα παίρνει το ΝΠΙΔ αποστερώντας το ΤΑΠΑ από πολύτιμους πόρους, ενώ οι λειτουργικές ανάγκες του θα επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟΑ και ότι αυτή θα είναι η αρχή για την μετατροπή και των άλλων μουσείων σε ΝΠΔΔ αρχικά όπως επιχειρήθηκε και αποτράπηκε το 2005, και σε ΝΠΙΔ σε επόμενη φάση. Ζητούσαμε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το Μουσείο Κανελλοπούλου σε ΝΠΙΔ και η ΠΕΥΦΑ άμεσα σε συνεργασία με τα υπόλοιπα σωματεία να εξαγγείλει κινητοποιήσεις.
Η παράταξή μας συμμετείχε δια των εκλεγμένων εκπροσώπων της σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και παρενέβαινε υποστηρίζοντας τις πάγιες θέσεις της σε όλες τις δράσεις και παρεμβάσεις που αποφάσιζαν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟ, ανεξάρτητα από το ποιος πολιτικός σχηματισμός ήταν στην κυβέρνηση.
Έτσι το Μάρτιο του 2015 σε επίσκεψη του Ενιαίου Συλλόγου στον τότε Υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη είχαμε συνυπογράψει και καταθέσει Υπόμνημα που μεταξύ άλλων ανέφερε την πάγια θέση του Συλλόγου ότι είναι κάθετα:
“…ενάντια στη δημιουργία ποικιλώνυμων παράλληλων δομών και παραϋπηρεσιών (όπως υπήρξαν στο παρελθόν το ΤΔΠΕΑΕ ή ο ΟΠΕΠ), στην απόσπαση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία δομών όπως το Μουσείο της Ακρόπολης (με την ίδρυσή του ως ΝΠΔΔ), στην περαιτέρω “αυτονόμηση” δομών όπως το Μουσείο Κανελλοπούλου (με την προσπάθεια μετατροπής του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ), στους σχεδιασμούς για μετατροπή μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ.”
Παρόλα αυτά, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΔ 28/2019 (ΦΕΚ 47/Α/13.3.2019), ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2007 για τη λειτουργία του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Παρότι το Μουσείο Κανελλοπούλου προήλθε από ιδιωτική συλλογή και έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα μεγάλα δημόσια/κρατικά μουσεία, και πάλι η παράταξή μας δηλώνει την αντίθεσή της με την ενέργεια αυτή, θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί συντονισμένα για τη ανατροπή της .
Η παράταξή μας δηλώνει συνεπής στις αρχές της για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δεν χαρίζεται σε καμία κυβέρνηση και είναι πάντα μπροστά στον αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων, του κλάδου μας, των εργαζομένων συνολικά και της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Δημοκρατική Συνεργασία: δείτε ποιοί είμαστε και τις θέσεις της παράταξής μας
- Ανακοίνωση για το ΝΠΔΔ Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου 2019
- Ανακοίνωση Ιδιωτικοποίηση του Μουσείου Κανελλοπούλου 2014
- Ανακοίνωση για τον ” Οργανισμό Τατούλη ” και την μετατροπή των 11 Μουσείων σε ΝΠΔΔ 2005
“