Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για ένδικα μέσα & οριστικές τοποθετήσεις τους 29.6.2020

0 σχόλια
Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για ένδικα μέσα & οριστικές τοποθετήσεις τους 29.6.2020

Οριστικές τοποθετήσεις Αρχαιοφυλάκων με  Ένδικα  Μέσα                                               

29.6.2020

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Όπως σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα με ανακοίνωσή μας, στις 19.12.2019 είχε γίνει συνεδρίαση του Δ’ υπηρεσιακού συμβουλίου Αρχαιοφυλάκων ΙΔΑΧ, με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης την οριστική τοποθέτηση των Αρχαιοφυλάκων ΙΔΑΧ που υπηρετούν με ένδικα μέσα σε Μουσεία και αρχαιολογικούς Χώρους του ΥΠΠΟΑ. Ήταν ένα πολύωρο, επεισοδιακό συμβούλιο καθώς η πολιτική ηγεσία πίεζε και τότε να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι, όπου ήθελε και όχι όπου είχε δηλώσει ο κάθε εργαζόμενος. Χωρίς καμία εμπεριστατωμένη εισήγηση, ήθελαν κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα και όχι ενιαία όλοι να τοποθετηθούν όπου είχαν δηλώσει, ενώ αδιαφόρησαν και για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, οι οποίοι είναι οι μόνοι που πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Τελικά κατόπιν έντονων αντιδράσεων, αντεγκλήσεων και σκληρής αντιπαράθεσης από το εκλεγμένο μέλος της ΑΡΜΕ Κέρκυρας Χαρχάλου που μειοψήφησε σε πολλές των περιπτώσεων μαζί με τον άλλο αιρετό εκπρόσωπο, οι συνάδελφοι ΙΔΑΧ ΔΕ Φύλαξης Πληροφόρησης Ημερήσιοι & Νυκτοφύλακες τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την δήλωση προτίμησή τους. Δεν επιτρέψαμε να υπάρξει επιλεκτική και παρά τη νομοθεσία αντιμετώπιση των «πατρικίων», έναντι των «πληβείων»! Παρόλα αυτά το υπηρεσιακό συμβούλιο είναι γνωμοδοτικό όργανο, την τελική απόφαση την έχει ο εκάστοτε Υπουργός, ο οποίος είθισται να μην αντιτίθεται στη γνώμη του συμβουλίου.

Η κ. Μενδώνη όμως καθ’ υπόδειξη συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, αρνείται πεισματικά να υπογράψει τις οριστικές τοποθετήσεις, γεγονός πρωτόγνωρο για τα μέχρι τώρα δεδομένα του ΥΠΠΟΑ. Εξαιτίας της έξι μήνες τώρα δεν ολοκληρώνεται η διοικητική διαδικασία κατάταξής των συνάδελφων στο ΥΠΠΟΑ, δεν έχουν τοποθετηθεί οριστικά με αποτέλεσμα να μην  μπορεί να προχωρήσει η αναγνώριση της  προϋπηρεσίας τους και η αναπροσαρμογή της μισθοδοσίας τους, στην πολύ δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για όλους τους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα στις πρόσφατες μετακινήσεις αρχαιοφυλάκων ήταν αυτοί που πάλι επιλεκτικά μετακινήθηκαν ένθεν – κακείθεν.

Η κ. Μενδώνη επανέφερε το θέμα  στο υπηρεσιακό συμβούλιο τη Δευτέρας 29.6.2020 συνοδεύοντας το με υπ,αριθμ. ΥΠΠΟΑ|ΓΡΥΠ|252885/6604|29-θ5-2020 έγγραφό της προς τη Γεν. Δ/νση Διοικητικού, όπου ζητά την οριστική τοποθέτηση των συναδέλφων βάσει των δικαστικών τους αποφάσεων στις ΕΦΑ γενικά και όχι σε συγκεκριμένο αρχιολογικό χώρο ή Μουσείο. Τελικά το θέμα των οριστικών τοποθετήσεων πήρε αναβολή  για επόμενη συνεδρίαση, καθώς αυτό που ζητά η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί για κανένα λόγο να γίνει αποδεκτό,  είναι παράνομο και μπορεί να γίνει αφορμή δικαστικών προσφυγών. Υπενθυμίζουμε ότι:

 Α: προυπόθεση εφαρμογής του Ν. 4440/2016 (αρ. 47), ήταν η παραίτηση και των 2 πλευρών (ΥΠΠΟΑ-εργαζόμενοι) από κάθε ένδικο μέσο

Β: Η μονιμοποίηση των εργαζομένων έγινε βάσει Υπουργικών αποφάσεων, όπου ορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο της διαδικασίας μονιμοποίησής τους. Οι ΥΑ για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους δεν μπορούν να αλλάξουν.

Γ: Σε αυτές τις ΥΑ ορίζεται ρητά ότι οι τοποθετήσεις ήταν προσωρινές και οι οριστικές τοποθετήσεις μόνο της ειδικότητας των Αρχαιοφυλάκων, θα πραγματοποιηθούν μετά από γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 65 του Ν. 3528/2007, δηλαδή κατόπιν αίτησης προτίμησης που θα υποβάλουν οι ως άνω υπάλληλοι δια της Υπηρεσίας ανάληψης καθηκόντων τους

Δ: Οι ΙΔΑΧ Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν εξισωθεί με τους Μόνιμους, άρα η νομοθεσία ισχύει για όλους. Το φυλακτικό προσωπικό και μόνο αυτό, τοποθετείται σε συγκεκριμένο χώρο και όχι γενικά στις ΕΦΑ, όπως οι υπόλοιπες ειδικότητες. Δεν εργάζεται στις ΕΦΑ γενικά και αόριστα αλλά σε συγκεκριμένο χώρο και Μουσείο. Κι αυτό όχι από διακριτή μεταχείριση αλλά για λόγους ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων βάσει του Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ (ΠΔ 4/2018, αρ, 73, 74, 75, 78). Ο νομοθέτης προέβλεψε ώστε να μην ενισχύονται σκόπιμα και επιλεκτικά κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία ενώ άλλοι αποδυναμώνονται. Να μην «εμφανίζονται» κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία να έχουν επαρκές προσωπικό και εξαιρετική διοικητική δεινότητα, ενώ άλλοι είναι διοικητικά ανεπαρκείς, με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την ασφάλεια & την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων. Να μην «πέφτουν οι εργαζόμενοι θύματα» πολιτικών, διοικητικών, συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων.

Το πνεύμα των νόμων και η πρόνοια είναι πάντα με το μέρος του αδύνατου για να τον προστατεύσει από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Η εφαρμογή  της νομοθεσίας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι  ο ρόλος και το καθήκον των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτό τον ρόλο οι εκλεγμένοι με την ΑΡΜΕ, τον υπηρετούμε με όποιο κόστος! Ακόμη κι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι επανειλημμένα  με την αναλγησία και την αλαζονεία της εξουσίας. Ακόμη κι όταν λαμβάνουμε έγγραφα σύστασης στην άσκηση του ρόλου μας.

ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ?

Η αλήθεια είναι ότι οι συνάδελφοι ταλαιπωρούνται εξαιτίας κοντόφθαλμων, μικρόψυχων, μικροπολιτικών και συνδικαλιστικών λογικών και συμφερόντων. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν υπέρ των εργαζομένων από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαθηλώνονται εκδικητικά και διώκονται από την τωρινή κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία γιατί τους χτυπά στο υπογάστριο και τους θυμίζει την ανεπάρκειά τους. Θυμίζουμε εδώ ότι κάποιοι έλεγαν ότι είναι παρόνομη η νομοθετική ρύθμιση και έδιναν αγώνα για να μην γίνουν οι συνάδελφοι Αορίστου Χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά η ΑΡΜΕ  έδωσε σκληρό αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδιά τους,  συμπαραστάθηκε διαχρονικά και ανιδιοτελώς στους συναδέλφους στήριζοντάς τους  έμπρακτα από την αρχή ως το τέλος και έπεισε την προηγούμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωσή τους από την πολύχρονη ομηρία πολιτικών και συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων. Έτσι οι συμβασιούχοι συναδελφοί μας, που είχαν δικαιωθεί δικαστικά,  με μια τροπολογία-παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από τα ένδικα μέσα, έγιναν αορίστου χρόνου. Έτσι δόθηκε τέλος στην διαχρονική και πολυκομματική εκμετάλλευση τους και ο πολυετής αγώνας των συναδέλφων με τα ένδικα μέσα δικαιώθηκε.

Σήμερα, η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΔΥΣΗΠ-ΔΑΚΕ) και η πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟΑ, παλιοί γνώριμοι, ανανεώνουν διαρκώς την αγαστή συνεργασία τους, ειδικά πριν από εκλογικές αναμετρήσεις (ΣΕΑ, Υπηρεσιακά συμβούλια, κλπ). Θύματα άλλου τύπου εργασιακής ομηρίας και ταλαιπωρίας και πάλι οι εργαζόμενοι, που δεν είναι «αρεστοί» και κομματικά προσκείμενοι.

Η παράταξή μας (ΑΡΜΕ) δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε άνιση, άδικη και μεροληπτική μεταχείριση εργαζομένων. Θα διασφαλίσουμε παράλληλα, τις διαχρονικές κατακτήσεις του κλάδου και θα προστατέψουμε την ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία των Αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Θα σας κρατάμε ενήμερους για οποιαδήποτε νεώτερη εξέλιξη.

Σχετικά :