Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ 1.8.22

0 σχόλια
Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ 1.8.22

Αύγουστος  2022

Το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ εξήγγειλε τη μετατροπή των δέκα μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ. Πρόκειται για μια παλιά συζήτηση που είχε ήδη ανοίξει από το 1997 και επανερχόταν κατά καιρούς το 2003, επί υπουργίας Λιάπη και αργότερα. Το 2006 επί Τατούλη είχε ετοιμαστεί νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ η οποία αποτράπηκε. Το 2011, η ίδια η Λ. Μενδώνη το 2011 ως Γ.Γ.του ΥΠΠΟ σε συνέντευξή της στην Καθημερινή σε ερώτηση για το θέμα απάντησε, ότι δεν βλέπει τον λόγο αλλαγής του καθεστώτος διοίκησης των μουσείων σε ΝΠΔΔ και επιχειρηματολόγησε στιβαρά υπέρ των Δημόσιων Μουσείων.

Ως υπουργός οφείλει να μας εξηγήσει με εξίσου δυνατά επιχειρήματα τι την ανάγκασε να αλλάξει θέση και σήμερα θέλει να μετατρέψει σε Ν.Π.Δ.Δ. το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αθήνα), το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Αθήνα), το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη), το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη), το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Κρήτη). Α 4

Πρόκειται για συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που ασπαζόμενη το νεοφιλελευθερισμό,  δημιουργεί ένα μικρό ΥΠΠΟΑ με εποπτικό μόνο ρόλο. Τα ΝΠΔΔ είναι δημόσια αλλά μπορούν εύκολα & ευέλικτα να δοθούν σε ιδιώτες οι αρμοδιότητες τους: η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, η διοργάνωση εκθέσεων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι δράσεις, η επιστημονική έρευνα & μελέτη κινδυνεύουν με το γνωστό επιχείρημα περί εκλογίκευσης δαπανών.

Κατακερματίζει την Πολιτιστική κληρονομιά και διασπά βίαια τη χάραξη ενιαίας Πολιτιστικής πολιτικής και στρατηγικής. Δημιουργούνται πολλές ταχύτητες στην διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσες όσες και τα διορισμένα Διοικητικά συμβούλια. Το κάθε Μουσείο μέσω των αποφάσεων του ΔΣ του, θα μπορεί να παρακάμπτει την κυβερνητική στρατηγική και να ασκεί για παράδειγμα ελιτιστική διαχείριση, κάτω από την πίεση και υπέρ των όποιων χορηγών του, π.χ. στα ωράρια, την ελεύθερη είσοδο, τις εκδηλώσεις κ.α.

Δεν αντιμετωπίζει το Πολιτιστικό Αγαθό ως δημόσιο αλλά ως εργαλείο κερδοφορίας και παραδίδει τη διαχείριση αρμοδιοτήτων, που τώρα κατέχει το ΥΠΠΟΑ, σε συγκεκριμένη ελίτ, που διαχρονικά ορέγεται το φιλέτο του Πολιτισμού, προς ίδιον όφελος. Έτσι θα έχουμε την «ιδρυματοποίηση» των μουσείων από πολιτιστικούς φορείς που θα αναλάβουν μέσω των διορισμένων ΔΣ το management.

Φυσικά τα λειτουργικά έξοδα, που θα εκτιναχθούν από τους παχυλούς μισθούς των διορισμένων «αρίστων» στο ΔΣ θα παραμείνουν στις πλάτες του δημοσίου, ενώ παράλληλα θα υπάρξει απώλεια εσόδων για τον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ) αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, αφού τα έσοδα των μουσείων ΝΠΔΔ θα τα διαχειρίζονται τα ίδια ως ανεξάρτητοι πολιτιστικοί οργανισμοί και δεν θα συνεισφέρουν στον κοινό «κορβανά» από τον οποίο ζουν και τα υπόλοιπα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν τα μικρά περιφερειακά μουσεία με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Με σταθερά βήματα, πρώτα θα αποκοπούν τα 5 μεγάλα μουσεία, εν συνεχεία τα υπόλοιπα και ακολούθως οι αρχαιολογικοί χώροι με την δημιουργία φορέων διαχείρισης τους.

Για τους εργαζόμενους των ΝΠΔΔ θα υπάρξει αλλαγή εργασιακής σχέσης, ελαστικοποίηση εργασίας, μειώσεις αποδοχών. Σήμερα, το σύνολο των εργαζομένων στα μουσεία αποτελούν (τακτικό και έκτακτο προσωπικό) υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ. Με το νέο καθεστώς θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και οι νεοπροσληφθέντες δεν θα είναι πια υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ αλλά του ΝΠΔΔ δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων στο εσωτερικό των μουσείων.

Το (διορισμένο & ακριβοπληρωμένο) ΔΣ θα είναι υπεύθυνο για όλες τις διοικητικές πράξεις (προκήρυξη θέσεων, προσοντολόγιο, καθηκοντολόγιο, μεταβολές υπηρεσιακής κατάστασης κλπ.). Θα υπάρχει για το καθένα ΝΠΔΔ ξεχωριστό Προεδρικό Διάταγμα Οργανισμού λειτουργίας. Τα υπηρεσιακά θέματα θα εξετάζονται από το αυτόνομο υπηρεσιακό συμβούλιο που θα συγκροτηθεί εντός του ΝΠΔΔ. Αυτή η πολιτική θα επιφέρει στραγγαλισμό της δημιουργικότητας των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην προστασία και ανάδειξή της, με διεθνή αναγνώριση και βράβευση του έργου τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής που ανακοινώθηκε στις 28.7.22, το νομοσχέδιο έρχεται μέσα στο κατακαλόκαιρο για να καταπνιγούν οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν αμέσως μόλις  η κυβέρνηση κοινοποίησε τις προθέσεις της τον Ιούλιο του 2019. Σύλλογοι εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των μουσείων αλλά και συλλογικότητες από την κοινωνία των πολιτών πήραν δημόσια θέση. Έχουν εκδοθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Ενιαίο Σύλλογο, τον ΣΕΑ και την ΠΕΣΑ, έχουν αποσταλεί στον πρωθυπουργό επιστολές ενυπόγραφες από τους εργαζόμενους των πέντε μουσείων.Έχουν δημοσιευθεί επιστολές από την Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, έχει υπάρξει αρθρογραφία, συνεντεύξεις κλπ.

Στο ΑΡΜΕ είχαμε πει τότε ότι ο αγώνας ενάντια στα νομικά πρόσωπα θα είναι διαρκής, γιατί μας αφορά όλους και δεν αποτελεί τάχα αντίδραση συντεχνιών που θέλουν να υπερασπιστούν «προνόμια».

Επιμένουμε ότι οι διαχωριστικές γραμμές τούτη την κρίσιμη ώρα  είναι διασπαστική πολυτέλεια. Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων: αρχαιοφυλάκων, εργατοτεχνιτών, συντηρητών, διοικητικών, μηχανικών, αρχαιολόγων και μόνο, αν κατανοήσουμε, ότι όπως και στο παρελθόν ενωμένοι αποτρέψαμε παρόμοιες καταστάσεις, έτσι και τώρα θα μπορέσουμε συλλογικά και ενωτικά να αποτρέψουμε την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Η ΠΕΥΦΑ πρέπει άμεσα να συνταχθεί στο κοινό μέτωπο αγώνα που έχουν δημιουργήσει από το ΝΟΕ 2019 όλα τα σωματεία του ΥΠΠΟΑ συγκροτώντας κοινό συντονιστικό όργανο για την υλοποίηση δράσεων, κινητοποιήσεων  ενάντια στην μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ. Καλούμε την ΠΕΥΦΑ να συγκαλέσει άμεσα Γενικό Συμβούλιο προκειμένου να παρθούν αποφάσεις κινητοποιήσεων.

Ως ΑΡΜΕ παλεύουμε ενάντια στην μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και εξασφαλίσαμε τη ρητή δέσμευση ότι όταν υπάρξει η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  θα καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ & ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ