Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων για δηλώσεις Μενδώνη στην Καθημερινή 22.6.2020

0 σχόλια
Ανακοίνωση ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων για δηλώσεις Μενδώνη στην Καθημερινή 22.6.2020

 

Σωκράτης: «Η φτώχεια πλάθει ανθρώπους και ο πλούτος τέρατα….»

Πριν λίγες μέρες η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη σε συνέντευξή της στην Καθημερινή δήλωσε τα εξής:

  • Για την μετατροπή των μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ: το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο για τη Βουλή το νομοθέτημα. Εκτός του ΕΑΜ θα μετατραπούν το ΒΧΜ Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό της Θεσσαλονίκης. Επίσης μελετάει ένα, δύο μουσεία ακόμα, όπως το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Το ποια μουσεία θα είναι θα συνδέεται απολύτως με την προοπτική της βιωσιμότητάς τους. Το να αποκοπούν από τη λογική μιας δημόσιας υπηρεσίας μπορεί να τους δώσει διαφορετικές προοπτικές.
  • Για τις ΕΦΑ: χρειάζονται κάποιες αλλαγές με τροποποίηση στο οργανόγραμμα, που δεν θα γίνουν το 2020, αλλά δεν αποκλείονται για τη συνέχεια
  • Για τα εξαιρέσιμα: Οταν εξορθολογίζονται δεν δημιουργούν προβλήματα. Δεν είναι θέμα αν τα εξαιρέσιμα πληρώνονται από το ΥΠΠΟ ή από το ΤΑΠ. Αυτό που πρέπει να επιβεβαιώνεται είναι ότι τα εξαιρέσιμα είναι γενόμενα. Νομίζω υπάρχουν σήμερα μηχανισμοί που μπορούν να τα ελέγχουν.

Άδικα περιμένουμε από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΠ-ΔΑΚΕ να τοποθετηθούν δημόσια για όσα δυστοπικά εξαγγέλλει για το μέλλον του κλάδου & της Πολιτιστικής κληρονομιάς η Πολιτική ηγεσία. Οι λαλίστατες κατά το παρελθόν παρατάξεις της ΔΥΣΗΠ & ΔΑΚΕ στην ΠΕΥΦΑ, αφού εξάντλησαν το προσωπικό τους μένος και την επαναστατική ορμή τους, βάλλοντας εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, τώρα επιδίδονται με αφοσίωση στο ρόλο του αποκλειστικού υπερασπιστή και απολογητή της Υπουργού και της κυβέρνησης. Βάζουν πλάτη με προθυμία και αγόγγυστα σε όλες τις αντεργατικές επιλογές της για τους εργαζόμενους, το ΥΠΠΟΑ και τον Πολιτισμό.

Η ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ απαιτεί από την πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ να συγκαλέσει έκατακτο γενικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσουμε τρόπους αντίδρασης και απεργιακές κινητοποιήσεις όπως πολύ σωστά  κάναμε και κατά το παρελθόν για ανάλογα θέματα.

Μπορεί η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ που συχνάζει στον 5ο όροφο και χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα και χωρίς καμμία ενημέρωση της ΑΡΜΕ και των υπολοίπων φυσικών μελών της, τα θέματα του κλάδου των αρχαιοφυλάκων, τι εννοεί η Υπουργός αναφερόμενη στα εξαιρέσιμα όταν μιλά για εξορθολογισμό και θέτει σε αμφισβήτηση ότι είναι γενόμενα (δηλαδή αν έχουν γίνει!) και προαναγγέλλει μηχανισμούς ελέγχου τους; Δηλαδή η κ. Υπουργός κατηγορεί τους Αρχαιοφύλακες για κλέφτες κι ισχυρίζεται ότι δεν τα δουλεύουν; Δεν υπάρχουν ήδη μηχανισμοί ελέγχου; Δεν τα ελέγχουν στο ΤΑΠ και στις ΕΦΑ οι Προϊστάμενοι;

Συμφωνεί η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ με αυτές τις βαριές κατηγορίες; Θα αντιδράσει όπως και κατά το παρελθόν υπερασπιζόμενη τον κλάδο και τα μέλη της;

Η ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ όπως και κατά το παρελθόν δηλώνει έτοιμη για απεργιακές κινητοποιήσεις εάν θιχτούν κατά οποιονδήποτε τρόπο οι δεδουλευμένες αμοιβές μας για τις Πέραν του Πενθημέρου και εξαιρέσιμες ημέρες. Οι αμοιβές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες!!!

Συμφωνεί η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ με την Υπουργό ότι «δεν είναι θέμα αν τα εξαιρέσιμα πληρώνονται από το ΥΠΠΟ ή από το ΤΑΠ»;

Η ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ όπως και κατά το παρελθόν δηλώνει ότι φυσικά πρέπει να συνεχίσουμε να  πληρωνόμαστε από το ΤΑΠ χωρίς καθυστερήσεις και μειώσεις. Η εργασία των Αρχαιοφυλάκων έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα προς το ΤΑΠ αφενός επειδή συμβάλλει στα έσοδα του, με την διαχείρηση & πώληση εισιτηρίων και πωλητέων ειδών και αφετέρου επειδή μεσω της πληροφόρησης συμβάλλει στην προβολή και προώθηση της Πολιτστικής κληρονομιάς.

Συμφωνεί η πλειοψηφία της ΠΕΥΦΑ με την ιδιωτικοποίηση και αποκοπή, κατά τα λεγόμενα της Υπουργού, των μεγάλων Μουσείων από το Δημόσιο, που όπως υπονοείται θα αποτελέσουν πρόκριμα και για τις ΕΦΑ;

Η ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, την Πολιτιστική κληρονομιά και τους αρχαιοφύλακες, από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση έχει προτείνει κινητοποιήσεις, τις οποίες αρνήθηκαν καν να συζητήσουν. Αντίθετα με τα λόγια και τα έργα τους στηρίζουν τυφλά τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές.

Αλήθεια έναντι ποιών ανταλλαγμάτων βάζουν ταφόπλακα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων;

Η ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ δεν θα επιτρέψει να περάσουν τα σχέδια τους για ανατροπή των εργασιακών μας  σχέσεων και το ξεπούλημα του κλάδου. Είναι χρέος μας ως παράταξη και ως εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ.

Η ΑΡΜΕ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ