Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Αναδιάρθρωση χρέους «από αριθμό χωρών» της ΕΕ κρίνει αναγκαία η Citigroup

Comments Off on Αναδιάρθρωση χρέους «από αριθμό χωρών» της ΕΕ κρίνει αναγκαία η Citigroup
Αναδιάρθρωση χρέους «από αριθμό χωρών» της ΕΕ κρίνει αναγκαία η Citigroup

Η ΕΕ «απλώς μεταθέτει το πρόβλημα»
Λονδίνο
Η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να υπερβεί την κρίση χρέους εάν «αριθμός χωρών» δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και «νοικοκύρεμα» των ισολογισμών των τραπεζών τους, εκτιμά ο Γουίλεμ Μπίτερ της Citigroup. Στην κορυφή της λίστας των εν λόγω χωρών τοποθετεί την Ελλάδα και την Ιρλανδία, εξαιρώντας όμως την Ισπανία.

Όπως εκτίμησε το υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Citigroup σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Παρασκευή, οι μέχρι τώρα αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ απλώς μεταθέτουν την αντιμετώπιση του προβλήματος για αργότερα. Ο ίδιος εντάσσει σε αυτές τις αποφάσεις ακόμη και την ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείο Διάσωσης.

Ιδιαίτερα η άρνηση της ΕΕ να αλλάξει επί το ευμενέστερο τους όρους του πακέτου για την Ιρλανδία δημιουργεί τον κίνδυνο να οδηγήσει το Δουβλίνο σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους του, υποστηρίζει ο Μπίτερ, πρώην μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι Βρυξέλλες είχαν πιέσει -ανεπιτυχώς- την Ιρλανδία να συμφωνήσει σε μία κοινή ευρωπαϊκή βάση υπολογισμού του φόρου στις επιχειρήσεις, στοχεύοντας ουσιαστικά στην αύξηση του δικού της χαμηλού συντελεστή. Ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντνα Κένι δεν υπέκυψε στις πιέσεις, επαναλαμβάνοντας στις 15 Μαρτίου πως κάτι τέτοιο «παραμένει εκτός συζήτησης, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς».

Ο αναλυτής της Citigroup σημειώνει πως η σκληρή στάση της ΕΕ απέναντι στο Δουβλίνο, την οποία καθόριζαν κυρίως το Βερολίνο και το Παρίσι, είναι «παιχνίδι με τη φωτιά», την στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονται για την κρισιμότατη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: www.in.gr