Αλλο Αθήνα κι άλλο Λισαβόνα
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Η 4η γενική απεργία μέσα σε δύο χρόνια παρέλυσε τη χώρα, ενώ και οι εκπαιδευτικοί απήργησαν μέσα στις εξετάσεις, χωρίς όμως να… επιστρατευθούν
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
«Μόνο ένα σπρώξιμο ακόμα και η κυβέρνηση θα πέσει κάτω». Συνθήματα όπως αυτό φώναζαν χθες δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι οι οποίοι διαδήλωσαν στις μεγαλύτερες πόλεις της πατρίδας τους. Τα συνδικάτα έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένα με την έκβαση της χθεσινής γενικής απεργίας, της δεύτερης μέσα στο 2013 και της τέταρτης μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, αφότου εξελέγη ο δεξιός πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο.
Τρόικα κατά γράμμα
Η Πορτογαλία παρέλυσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκληρή πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία, όπως και στην Ελλάδα, εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές της τρόικας, αδιαφορώντας για το ανθρώπινο κόστος. Είχε προηγηθεί, μία εβδομάδα νωρίτερα, η απεργία των εκπαιδευτικών εν μέσω των εισαγωγικών εξετάσεων για το πανεπιστήμιο, η οποία κατάφερε να καθυστερήσει την ψήφιση του νόμου που προβλέπει την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικοί. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, πάντως, ο κλάδος δεν επιστρατεύθηκε προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων…
Χθες, τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, η UGT και η CGTP (του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αντίστοιχα), αποφάσισαν από κοινού την απεργία, πράγμα που δεν συνηθίζουν. Η απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις συγκοινωνίες και στον τομέα της υγείας, ενώ, σύμφωνα με τα συνδικάτα, ιδιαίτερα υψηλή ήταν η συμμετοχή και στον ιδιωτικό τομέα, ξεπερνώντας το 50%.
«Η χώρα δεν είναι για απεργίες, αλλά για δουλειά και σοβαρότητα», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού Πάσος Κοέλιο, ο οποίος χθες άκουσε για δεύτερη φορά μέσα στη Βουλή το «Grandola Vila Morena», τον ύμνο της «επανάστασης των γαριφάλων», τραγουδισμένο από ομάδα συνταξιούχων οι οποίοι πρόκειται να υποστούν και νέες περικοπές. Αν το σύνθημα του Κοέλιο είναι «δουλειά και όχι απεργία», η δική του δουλειά είναι να καταστρέφει θέσεις εργασίας, να περικόπτει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και να βγάζει στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να αποπληρωθεί το χρέος.
Παράταση
Η Πορτογαλία, είναι αλήθεια, πήρε μια μικρή παράταση στη μείωση του ελλείμματος, το οποίο όμως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αγγλόφωνης εφημερίδας The Portugal News, «σημαίνει ότι οι περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα θα συνεχιστούν και το 2015, όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Το πορτογαλικό μνημόνιο αποδεικνύεται και αυτό τόσο «επιτυχημένο», ώστε η ανεργία αγγίζει το 18% (σχεδόν 11 μονάδες πάνω σε σχέση με το 2011), ενώ η ύφεση για φέτος αναμένεται να κυμανθεί στο 2,3%, αντίθετα προς τις κυβερνητικές προβλέψεις που την τοποθετούσαν στο 1%.
Δέσμευση για απολύσεις
Αναμένεται πάντως να «χυθεί και άλλο αίμα». Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα απολύσει 30.000 δημοσίους υπαλλήλους, θα επεκτείνει κατά 1 έτος το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 66 χρόνια) και θα αυξήσει από 35 σε 40 τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στη δημόσια διοίκηση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας.
Ο Κοέλιο υποστηρίζει ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν εμπρόθεσμα προκειμένου να αποφύγει η Πορτογαλία το φάσμα μιας δεύτερης «διάσωσης». «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», τονίζει, αναμασώντας τη γνωστή μνημονιακή καραμέλα.
To αντίθετο δείχνουν να πιστεύουν οι πολίτες οι οποίοι, κόντρα στην παράδοση της ηρεμίας και της συναίνεσης, πραγματοποιούν ειδικά από πέρυσι τις περισσότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις στην πρόσφατη ιστορία τους.