Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες

Comments Off on Αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες
Αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες

1.500 σε μετάταξη, 400 στη σύνταξη

Σε δύο στάδια οι μετακινήσεις των εργαζομένων.

Συγχωνεύονται σε δύο φορείς οι συγκοινωνιακές εταιρείες.

Στόχος των αλλαγών η εξοικονόμηση 244 εκατ. ευρώ
Μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 άτομα έως το τέλος του 2011, με τη μετάταξη 1.500 ατόμων και τη συνταξιοδότηση άλλων 400, με ταυτόχρονη περιστολή των αποδοχών όσων παραμείνουν αλλά και μεσοσταθμικές αυξήσεις έως και 40% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών από τον Ιανουάριο προβλέπει το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση του ΟΑΣΑ, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στόχος του σχεδίου, το οποίο έλαβε χθες το «πράσινο φως», όπως σημείωσε ο κ. Ρέππας, είναι το λειτουργικό έλλειμμα να ανέλθει σε 155 εκατομμύρια ευρώ το 2011, προκειμένου να αποκλιμακωθεί κατά 20% τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση προσδοκά μέσα στην επόμενη χρονιά να εξοικονομηθούν συνολικά 244 εκατ.ευρώ. Περίπου 88 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση των εισιτηρίων, την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής σε συνεργασία με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και την αύξηση των διαφημιστικών εσόδων. Περίπου 156 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την περιστολή των λειτουργικών δαπανών και ειδικότερα από τις μειώσεις των δευτερευουσών αποδοχών των εργαζομένων και τις μετατάξεις.
Αναλυτικά στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου, προβλέπεται:

  • Η μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε μητροπολιτικό φορέα, με αρμοδιότητα για την Αττική, συμπεριλαμβανομένων και των συγκοινωνιακών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η συγχώνευση των συγκοινωνιακών εταιρειών σε δύο φορείς, έναν για τα οδικά μέσα (ΟΜΕ ή ΟΣΥ) και ένα για τα μέσα σταθερής τροχιάς.
  • Μετάταξη 1.500 εργαζομένων σε δύο στάδια. Αμεσα θα μεταταχθούν 1.500 άτομα που απασχολούνται ως βοηθητικό προσωπικό, ενώ χαρακτηρίζονται και αμείβονται ως «παραγωγικό», καθώς και το πλεονάζον διοικητικό προσωπικό. Το δεύτερο στάδιο των μετατάξεων θα γίνει μετά τη συγχώνευση των φορέων.
  • Υπογραφή Συμφώνων Ευθύνης με τις διοικήσεις των εταιρειών, οι οποίες θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση, ενώ κάθε τρίμηνο θα καταρτίζεται απολογισμός με δείκτες απόδοσης. Σε περίπτωση απόκλισης άνω του 10% από τους προϋπολογισμούς θα λαμβάνονται μέτρα.
  • Η ανάληψη των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων όλων των φορέων από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
  • Ανάληψη των συσσωρευμένων χρεών των εταιρειών από το Δημόσιο με τη μεταφορά στον κρατικό προϋπολογισμό του υφιστάμενου δανεισμού των εταιρειών και τον συμψηφισμό τους με τις υπάρχουσες απαιτήσεις των εταιρειών από δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των χώρων στάθμευσης των οργανισμών και ενίσχυση των διαφημιστικών εσόδων.
  • Παράλληλα προβλέπεται μείωση της κρατικής επιδότησης, η οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δεν θα ξεπερνά το 40%. Για τη χορήγησή της θεσπίζονται 4 κριτήρια (τήρηση προϋπολογισμού σε μηναία βάση, επίτευξη στόχου επιβατικής κίνησης, βαθμός ικανοποίησης του επιβατών και επίτευξη στόχου για τη λαθρεπιβίβαση).

Αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών τουλάχιστον κατά 40% μεσοσταθμικά, με παράλληλη κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα και όλες τις διαδρομές, έρχονται από τη νέα χρονιά.

  • Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τον ΟΑΣΑ προβλέπει την καθιέρωση τουλάχιστον δύο νέων τύπων εισιτηρίων, ένα για τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός, μετρό, τραμ) κι ένα για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Η τιμή στο πρώτο εξετάζεται να φτάσει έως και το 1,5 ευρώ και στο δεύτερο το 1,30 ευρώ από 1 ευρώ που είναι σήμερα το κόστος του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα.
  • Ταυτόχρονα εξετάζεται η μείωση της χρονικής διάρκειας των εισιτηρίων από τα 90 λεπτά που είναι σήμερα στα 60. Τα νέα εισιτήρια θα διαφοροποιούνται ανάλογα και με τις διαδρομές, καθώς θα ακολουθηθεί ένα σύστημα με χρέωση «ζώνης».
  • Ουσιαστικά η τιμή των εισιτηρίων θα συνδέεται με τη χρονική διάρκεια ισχύος τους και τις μετεπιβιβάσεις. Στόχος είναι το κόμιστρο να είναι ακριβότερο για μία επιβίβαση και φθηνότερο για περισσότερο χρόνο και περισσότερες μετεπιβιβάσεις.
  • Παράλληλα αυξήσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 30% αναμένονται και στα μαζικά προϊόντα, δηλαδή στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ενώ στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι και η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής, η οποία στοιχίζει ετησίως στον ΟΑΣΑ περί τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Η λαθρεπιβίβαση φτάνει στα λεωφορεία το 40%, στα τρόλεϊ το 17,5%, ενώ ακολουθεί ο ΗΣΑΠ με 10%, το μετρό με 7% και το τραμ με 7%.

Πηγή: Έθνος