Διαβάστε περισσότερα: Άρθρα neapnyka-post-rss | Σχόλια neapnyka-comments-rss

Ακριβότερο το φαγητό από 1η Σεπτέμβρη για Ελληνες

0 σχόλια
Ακριβότερο το φαγητό από 1η Σεπτέμβρη για Ελληνες

ΣΤΟ 13% Ο ΦΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ «ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ»

ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Φθηνότερα θα κοστίζει το φαγητό για τον τουρίστα που θα φοράει… βραχιολάκι, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενισχύσει τον τουρισμό εισαγωγής, ενώ βάζει τέλος στα σενάρια αναβίωσης των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών.

Φθηνότερο φαγητό για τους τουρίστες με βραχιολάκι Φθηνότερο φαγητό για τους τουρίστες με βραχιολάκι Ο αυξημένος συντελεστής φορολόγησης 23% από 13% στην εστίαση θα ισχύσει κανονικά από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια περί μη εφαρμογής του μέτρου, που είχαν διαρρεύσει τελευταία από την ίδια την κυβέρνηση. Θα υπάρξουν όμως δύο εξαιρέσεις:

1 Παραμένει στο 13% ο ΦΠΑ για το φαγητό που συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα «all inclusive», που κλείνουν οι tour operators από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα. Αφορά ουσιαστικά τους ξένους, αλλά και τους Ελληνες τουρίστες που κλείνουν μέσω ξένου τουριστικού πρακτορείου πακέτα διακοπών, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες: διαμονή (εντάσσεται σε ΦΠΑ 6,5%), φαγητό, ποτό (ΦΠΑ 23%) κ.λπ. Πρόκειται για τους γνωστούς τουρίστες με τα βραχιολάκια που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια σε τουριστικές μονάδες. Το φαγητό των πακέτων αυτών θα συνεχίσει να υπόκειται σε ΦΠΑ 13%. Το μέτρο, πάντως, εκτιμάται ότι θα θίξει τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, τα οποία δεν θα απολαύουν της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς και τους Ελληνες που χωρίς τα βραχιολάκια θα αρχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% για το φαγητό τους από την 1η Σεπτεμβρίου.

2 Διατήρηση στο 13% και για τα μικτά καταστήματα, όπου κυριαρχεί η πώληση συσκευασμένων τροφίμων. Δηλαδή, αν σε ένα κατάστημα πωλούνται συσκευασμένα τρόφιμα και μαγειρεμένα τρόφιμα, όταν ο τζίρος του καταστήματος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά την πώληση των πρώτων, τότε θα επιβάλλεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Εντούτοις, τα εστιατόρια, είτε για επιτόπια κατανάλωση είτε για ντελίβερι, θα πωλούν τα μαγειρεμένα τρόφιμα με 23% ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου έναντι 13% μέχρι 31 Αυγούστου. Η διαδικασία καθορισμού των περίπου 137 μικτών δραστηριοτήτων που θα συνεχίσουν να υπάγονται στο 13% βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ΦΠΑ που εντέλει θα ισχύσει θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Είναι προφανές ότι τα δύο μέτρα και σταθμά για το ΦΠΑ στην εστίαση θα προκαλέσουν αλαλούμ στην αγορά, πέρα από το ότι θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για ορισμένους κλάδους του τουρισμού εντός Ελλάδας. Αν και χθες το βράδυ παράγοντες του υπουργείου επιχείρησαν να μαζέψουν το όλο θέμα, λέγοντας πως ο ΦΠΑ 13% θα παραμείνει για διατροφή που συνοδεύει το δωμάτιο ξενοδοχείου, χωρίς όμως να δώσουν και πάλι σαφείς εξηγήσεις.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι μπορεί τα πάντα να συζητούνται, αλλά «τίποτα δεν αναστέλλεται και δεν ανακόπτεται» ως προς τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου όσο διεξάγεται η συζήτηση για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα νομοθετηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι «3» διευκρινίσεις που έδωσε αφορούν:

1. Βάζει τέλος στα όποια σενάρια αναβίωσης των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Και παραπέμπει τους επιτηδευματίες στο φορολογικό έλεγχο που θα γίνει αυστηρότερος και θα εντατικοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες, της καταγραφής της περιουσίας, του ηλεκτρονικού χρήματος και των μηχανισμών είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.

2. Συζητά μείωση του ΦΠΑ, με πιθανότατο το σενάριο περιορισμού του στο 20% και 10% από 23% και 13% αντίστοιχα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις επιχειρήσεις σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσής του.

3. Αναστολή του πόθεν έσχες και σε άλλες, πλην των ακινήτων, παραγωγικές -όπως τις χαρακτήρισε- επενδύσεις, για να αναφερθεί στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Επίσης, έθεσε και το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας πως θα το εξετάσουν συνδυαστικά με τους φόρους, δεδομένου ότι η μείωση των εισφορών προκαλεί αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ν.Δ.: Πολίτες β’ κατηγορίας οι Ελληνες

Για νέο «κατόρθωμα» κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Ν.Δ. με αφορμή τον ΦΠΑ εστίασης. «Κατηγοριοποίησε τους Ελληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%», δήλωσε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών Γιάννης Βρούτσης. «Οι υποκριτικές, μάλιστα, προθέσεις του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο χώρο της εστίασης αποδείχτηκαν απατηλές. Αφού όχι μόνο δεν αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δημιουργεί νέους φορολογικούς λαβύρινθους, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στις επιχειρήσεις».